Diodskyltar

 

Belysning med extra lyskraft!

Diodbelysta profilbokstäver fångar garanterat uppmärksamheten och får er att synas.
LED-belysning öppnar upp möjligheter för innovativa lösningar när det gäller till exempel former och utföranden. En diodskylt är även en god investering med sin snåla energiförbrukning och långa livslängd gentemot andra typer av belysta skyltar.
Profildiodskylt innebär att bokstäver, logotyp eller symboler är formade enligt konturerna och är invändigt eller utvändigt belyst av LED. Skillnaden mellan ljusskylt/skyltlåda och invändigt belysta profiler är att ljusskylten är i ett stycke medan profiler normalt är en egen enhet per tecken eller bokstav.

Skyltar med LED-belysning kan göras med genomlysning av framförliggande akrylfront, med bakgrundsbelysning eller med en kombination av dessa. Det kan även göras med direkt upplysning utanpå profilstommen, där dioderna är inkapslade i lister för att likna neonrör. Detta kallas flexneon.
 
LED-belysning
LED står för ljusemitterade dioder och är ett mycket bra alternativ av belysningskälla som blir allt mer förekommande.
I takt med utvecklingen av tekniken får andra belysningskällor ge vika på grund av fördelarna med LED.
 
Dioder är varmvita eller kallvita och finns även i färg.
 
Fördelarna med LED belysning är många. Den har lägre energiförbrukning, cirka 80-90 % lägre jämfört med glödlampa eller lysrör.
Underhållsbehovet och driftkostanden är minimal gentemot konventionell ljuskälla och livslängden är betydligt längre, cirka 15 000 – 50 000 timmar.
Belysningen drivs med lågspänning vilket gör den tryggare och innehåller inga miljöfarliga ämnen som bly och kvicksilver. 
 
Utöver diodernas egenskaper, har dioder andra fördelar. Det går att göra mycket grundare bokstäver och skyltlådor vilket gör utformningen friare. Vid mindre profiler har dioder ett stort övertag över neon.  
 
LED har ett stort urval av styrutrustning.
 
Blinkverk
Det finns oändliga variationer av blinkverk för dioder. Med denna teknik kan skylten blinka genom åtta olika program.
 
Program ett till sju är färdiginställda blinkningar där blinktiden kan ställas in.
Program åtta anpassas efter önskemål. Med två kontroller kan hela sexton olika blinkprogram ställas in efter önskemål.
 
Hur länge varje blinkning ska lysa kan även ställas in efter önskad tid.
 
Dimmer
Med dimmer ställs ljusstyrkan i dioderna in.
Med en sensor i skylten som känner av omgivningsljuset anpassas ljusstyrkan. Det innebär att skylten knappt är belyst i dagsljus och tänds i lagom styrka allt eftersom solen går ner, så att skylten alltid ger ett behagligt ljus.
 
 
RGB-LED
En skylt belyst med RGB-LED fångar garanterat blickarna!
Står för red/green/blue och kallas även fullfärgsdioder.
 
Det är tre separata chip till dioderna vilket gör att färgerna kan blandas obegränsat för att få fram den färg som önskas.
 
Även RGB-LED kan ha blinkverk och dimmer med samma funktion som för LED.
Nu när dioderna har fler färger finns inställningar för vilken färg som ska lysa, hur de ska skifta och hur starkt de ska lysa.
 
Med en Sweeper kopplad till dioderna blir känslan att färgerna flyter i skylten.
Färgkombinationerna är oändliga och möjligheterna obegränsade. Om så önskas, kan en bakgrundsfärg väljas på skylten medan andra färger skiftar på skylten.  
 

Urval av olika benämningar av profiler 

Profil 1-6 är benämningar på konstruktioner av belysta profiltecken. Profilstommarna kan tas fram i till exempel aluminium som kan lackeras i lackeras för önskad färg, rostfritt stål, akryl m.m. Belysningen är antingen LED eller neon, i mer ovanliga fall kan det även vara lysrör, vilket blir mindre vanligt med tiden.
Utöver dessa profiler finns även många andra möjliga konstruktioner samt även möjlighet att kombinera olika profiler.

Profil 1
Belysningen för både profil 1 och 2 är normalt neonrör men kan alternativt göras med flexneon (LED) istället.
Neonören monteras synligt på bokstavens/tecknets front. Profilen är speciellt lämplig på stora betraktningsavstånd. För att underlätta montage på vägg kan bokstäverna/tecknen först monteras på horisontella aluminiumprofiler. Dessa monteringsstag lackeras med fördel likt fasadens färg för att smälta in med bakgrunden.

Profil 2
Skiljer sig från profil 1 genom att fronten är försedd med en avskärmningskant som koncentrerar ljuset och skyddar neonröret mot väder och vind. För både profil 1 och 2 kan neonet placeras i bokstavens mitt, så kallad "centrumneon" eller längs med bokstavens konturer, "konturneon". Dessa kan kombineras.

Profil 3
Belysningen (neon, lysrör eller dioder) monteras på tecknets/bokstavens bakstycke så att den lyser upp fasaden, och ger då en bakåtbelysning. Belysningen blir indirekt då så kallad coronaeffekt om bokstäverna monteras individuellt på distans från väggen. Profil 3 förutsätter en ljus bakgrund och om fasaden är mörk monteras en reflektor bakom bokstaven. Profil 3 är möjlig att montera på aluminiumprofiler för att underlätta montage, men nackdelen med detta är att skenorna då också blir upplysta. Profil 3 kan kombineras med övriga profiler för både fram- och bakåtbelysning.

Både Profil 4-5 är invändigt belysta profiler där fronten tillverkas av akryl och fästs i bokstavens sidor med plåtlist (profil 4) eller med plastlist (profil 5). Belysningskällan är ej synlig utan döljs bakom den genomlysliga akrylfronten.

Profil 6 har belysningen (neon, lysrör eller dioder) monterad inuti bokstaven och skyddas på så sätt helt från yttre påverkan. Fronten får en jämn upplyst yta. Den tillverkas i akryl och fästs dolt i bokstavens aluminiumstomme. Lister på framsidan behövs inte då akrylen fästs från insidan till skillnad från profil 4 och 5, som konstruktionen annars påminner om. Monteringen sker direkt på vägg eller på horisontella aluminiumprofiler.

 

Tillbaka till bildgalleriet

 

  E-post: info@clarex.se  |  Telefon: 08-33 75 80  |  Stubbsunds gård, Stubbsundsvägen 19, 131 41 Nacka  |  Copyright © 1990 - 2023 Clarex Europa AB