Belysning

 

LED

LEDär ett mycket bra alternativ av belysningskälla och blir allt mer förekommande i takt med utvecklingen av tekniken samtidigt som andra belysningskällor får ge vika på grund av fördelarna med LED.
LED, som står för ljusemitterande dioder, är en relativt ny teknik för skyltar.
LED-skyltar är väl lämpade för utomhusbruk och har betydligt lägre energiförbrukning och längre livslängd än en konventionell ljuskälla. En annan fördel är att det går att göra grunda bokstäver och skyltlådor och att utformningen är friare. Dioder används även med fördel i profiler av mindre storlek där till exempel neonrör inte lämpar sig lika bra.
Underhållsbehovet och driftkostnaden är minimal. LED-skylt har en livslängd på 15000-50000 timmar. Energikonsumtionen för en LED-belyst skylt är mellan en fjärdedel till hälften av motsvarande skylt belyst med annan teknik. Vid jämförelse med lysrör eller glödlampa sparar man 80-90% energi vid LED.
LED-belysning i jämförelse med annan ljusskälla är att LED kräver mindre underhåll, är mer miljövänligt och drar mindre ström. LED-belysningen drivs med lågspänning och är därmed tryggare. Förutom det så kostar det i slutändan mindre med LED-belysning då man sparar in på underhåll och utbyten till skillnad mot andra belysningskällor.
Man använder mest kallvita eller varmvita dioder men även i färg.
Funktioner som är möjliga för LED-skyltar är till exempel dimmer och fjärrstyrning, vilket är utmärkt när man från håll kan anpassa den önskade ljusstyrkan samt reglera ljusväxlingen vid färgskiftande dioder (RGB).
Det är även möjligt att som tillbehör installera blinkverk som får skyltens belysning att blinka, som en extra uppmärksamhetsfångare. Hastigheten av blinkintervallerna kan styras.
 
RGB-LED står för red/green/blue och kallas även fullfärgsdioder. Det är tre separata chip till
dioderna vilket gör att färgerna kan blandas obegränsat för att få fram den färg som önskas. Färgerna kan kombineras och skifta enligt önskad inställning.
Dioderna kan styras med fjärrkontroll och kan styras för att blinka eller ”flyta” fram på eller i skylten. En skylt belyst med RGB-LED fångar garanterat blickarna.
RGB-LED har samma egenskaper som vanlig LED belysning; lång livslängd, låg energiförbrukning.
 
Neon
 
Neon är en ädelgas. Genom att blanda neon- med argongas så kan man få fram olika färger. Även andra ädelgaser, som krypton, kan användas för färgblandning.
Neonet ger ett rött sken. Vill man ha andra färger används främst gasen argon vilken är blålysande. Där kan man med tillsatser av färgpulver få valfri färg.
 
Man kan använda klara glasrör med neongas i vald färg eller färgade glasrör med oblandad neongas där man belägger rörets insida med flourescerande pulver i olika färgkombinationer.
Skylten bländar inte men den lyser relativt mycket.
Neonrör är glasrör formade enligt bokstäver eller logotyp och är därefter fyllda med neongas eller neon- och argongas. Då den går att forma nästan fritt lämpar den sig väl för till belysning av bokstäver.
Av naturliga skäl finns begränsningar för hur små bokstäver eller tecken/detaljer som är möjliga vid neonkrökningen.
 
För neonskyltar är det till exempel möjligt att ställa in pulserande sken för ett uppseendeväckande intryck eller dimmer för att kunna kontrollera ljusstyrkan.
 
En neonskylt kan lysa uppåt 10-30 år och man har möjlighet att fylla på med ny gas för att öka livslängden ytterligare.
 
Lysrör
 
Lysrörär fortfarande en mycket använd belysningskälla men får mer och mer ge vika för LED. Anledningen är främst att lysrör har betydligt kortare livslängd än LED.
Det finns två varianter, en enkelfärgad som ett kallvitt ljus samt fullfärglysrör som ger ett varmvitt ljus. Det som skiljer dessa åt är färgen på glaset som gör att färgen blir varmare vit eller kallare vit. De varmvita lysrören har en 15% högre färgåtergivning än kallvita lysrör.
Livslängden för lysrör är cirka 8000 timmar starkt ljus sedan minskas ljuset och den brinner i cirka 3000 timmar till innan den släcks.
Det finns även lysrör med längre livslängd som kallas longlife-lysrör. Dessa kostar mer i inköp men kan vara en god investering, särskilt ifall det behövs hyras skylift vid lysrörsbyten. Longlife-lysrör har ca tre gånger längre livslängd än traditionella lysrör.
 
Halogen
 
Metallhalogen. Metallhalogenlampan är ganska stor och klumpig, men lämpar sig som utvändig belysning till att lysa upp större skyltar eller plakat. Lampan har en beläggning av fosfor på insidan för att förbättra färgåtergivningen. Lampan har en livslängd på 6000-10000 timmar. Det finns ljuskällor från 20 till 2000W.
Den kan inte kopplas direkt på elnätet utan det krävs ett driftdon som reglerar strömmen i lampan.
 
Halogen är en sorts glödlampa som innehåller halogengas.
Halogenlampor ger ett kristallklart varmvitt ljus och behåller sin färg under hela livslängden.
Halogenlampor känns oftast igen som spotlights.
 
 
Övrigt
 
Lux – lumenär två enheter som anger hur mycket en jus en ljuskälla avger åt alla riktningar. Lumen används för att beskriva ljusflödet rundstrålande ljuskällor som glödlampor och lysrör, så det går inte att ange lumen på LED som fokuserar sin stråle i en riktning. En lux är definierad som en lumen i kvadratmeter.
 
Kelvin(K) är en SI-enhet för färgtemperatur. Den här enheten används för att mäta vilken färg lampan ska lysa i. Färgtemperaturen är viktigt att skylten ska få den mest optimala belysningen. Vid låg färgtemperatur blir upplysningen ljus och vid högre färgtemperatur blir upplysningen mer färgrik.
 
 
  E-post: info@clarex.se  |  Telefon: 08-33 75 80  |  Stubbsunds gård, Stubbsundsvägen 19, 131 41 Nacka  |  Copyright © 1990 - 2021 Clarex Europa AB