Neonskyltar

 

Neonskyltar och neonbelysta profilbokstäver fångar garanterat uppmärksamheten och är ett bra alternativ när man önskar ett klassiskt intryck för skyltprofileringen.

Denna typ av skylt anses ofta som den äldsta varianten av ljusskylt och får mer och mer ge vika åt dioderna. Dock har neonskylten ett mycket klassiskt och unikt utseende som i många fall eftersträvas före den mer moderna ljusskällan LED. Neonkrökning är ett hantverk som blir mindre vanligt med tiden genom diodernas framfart.
 
Detta innebär ej i direkt mening att neonskyltar ej kan uppfattas som moderna utan detta påverkas givetvis av design och utseende för det som ska bli skylten och kan även kombineras med modernt material, till exempel som neonrör inkapslade i en transparent akrylbox eller i kombination till annat utförande/material som bryter av, för ett innovativt, modernt utseende.
 
Neonrör är glasrör formade enligt bokstäver eller logotyp och är därefter fyllda med neongas eller neon- och argongas. Då den går att forma nästan fritt lämpar den sig väl för till belysning av bokstäver. Av naturliga skäl finns begränsningar för hur små bokstäver eller tecken/detaljer som är möjliga vid neonkrökningen.
 
Neonskyltar kan göras med direkt upplysning där neonrören placeras på front av tecken/bokstavsstommen, med genomlysning av framförliggande akrylfront, med bakgrundsbelysning eller med en kombination av dessa. Skylten bländar inte men den lyser relativt mycket.
För neonskyltar är det till exempel möjligt att ställa in pulserande sken för ett uppseendeväckande intryck eller dimmer för att kunna kontrollera ljusstyrkan.
 
En neonskylt kan lysa uppåt 10-30 år, man har möjlighet att fylla på med ny gas för att öka livslängden ytterligare.

Neon är en ädelgas. Genom att blanda neon- med argongas så kan man få fram olika färger. Även andra ädelgaser, som krypton, kan användas för färgblandning.
Neonet ger ett rött sken. Vill man ha andra färger används främst gasen argon vilken är blålysande. Där kan man med tillsatser av färgpulver få valfri färg. Man kan använda klara glasrör med neongas i vald färg eller färgade glasrör med oblandad neongas där man belägger rörets insida med flourescerande pulver i olika färgkombinationer.
 
Urval av olika benämningar av profiler 

Profil 1-6 är benämningar på konstruktioner av belysta profiltecken. Profilstommarna kan tas fram i till exempel aluminium som kan lackeras i lackeras för önskad färg, rostfritt stål, akryl m.m. Belysningen är antingen LED eller neon, i mer ovanliga fall kan det även vara lysrör, vilket blir mindre vanligt med tiden.
Utöver dessa profiler finns även många andra möjliga konstruktioner samt även möjlighet att kombinera olika profiler.

Profil 1
Belysningen för både profil 1 och 2 är normalt neonrör men kan alternativt göras med flexneon (LED) istället.
Neonören monteras synligt på bokstavens/tecknets front. Profilen är speciellt lämplig på stora betraktningsavstånd. För att underlätta montage på vägg kan bokstäverna/tecknen först monteras på horisontella aluminiumprofiler. Dessa monteringsstag lackeras med fördel likt fasadens färg för att smälta in med bakgrunden.

Profil 2
Skiljer sig från profil 1 genom att fronten är försedd med en avskärmningskant som koncentrerar ljuset och skyddar neonröret mot väder och vind. För både profil 1 och 2 kan neonet placeras i bokstavens mitt, så kallad "centrumneon" eller längs med bokstavens konturer, "konturneon". Dessa kan kombineras.

Profil 3
Belysningen (neon, lysrör eller dioder) monteras på tecknets/bokstavens bakstycke så att den lyser upp fasaden, och ger då en bakåtbelysning. Belysningen blir indirekt då så kallad coronaeffekt om bokstäverna monteras individuellt på distans från väggen. Profil 3 förutsätter en ljus bakgrund och om fasaden är mörk monteras en reflektor bakom bokstaven. Profil 3 är möjlig att montera på aluminiumprofiler för att underlätta montage, men nackdelen med detta är att skenorna då också blir upplysta. Profil 3 kan kombineras med övriga profiler för både fram- och bakåtbelysning.

Både Profil 4-5 är invändigt belysta profiler där fronten tillverkas av akryl och fästs i bokstavens sidor med plåtlist (profil 4) eller med plastlist (profil 5). Belysningskällan är ej synlig utan döljs bakom den genomlysliga akrylfronten.

Profil 6 har belysningen (neon, lysrör eller dioder) monterad inuti bokstaven och skyddas på så sätt helt från yttre påverkan. Fronten får en jämn upplyst yta. Den tillverkas i akryl och fästs dolt i bokstavens aluminiumstomme. Lister på framsidan behövs inte då akrylen fästs från insidan till skillnad från profil 4 och 5, som konstruktionen annars påminner om. Monteringen sker direkt på vägg eller på horisontella aluminiumprofiler.

 

 Tillbaka till bildgalleriet.

  E-post: info@clarex.se  |  Telefon: 08-33 75 80  |  Stubbsunds gård, Stubbsundsvägen 19, 131 41 Nacka  |  Copyright © 1990 - 2021 Clarex Europa AB